Grattis gmn

Ang överfallen i Östersund och 8e mars. Blir så trött på all rasism/sexism och bara dumhet man ständigt omges av så orkade inte riktigt formulera mig helt själv och tyckte Nina gjorde det alldeles utmärkt.

Apropå polisens uttalande om att kvinnor i Östersund ska undvika att gå ut ensamma på kvällen: Som vanligt när något är problematiskt har det blixtsnabbt bildats två läger. Läger 1 påpekar att polisens rekommendation lägger en orimlig skuld på kvinnor i allmänhet för något som utförs av, i det här fallet, en eller flera män. Om någon borde rekommenderas att stanna inne är det snarare män, enligt logiken att det är den som begår ett brott, inte brottets offer, som ska ändra sitt beteende. Men framför allt borde polisen, som Leif GW Persson så elegant uttryckte det, hålla sig ute. Det är polisens jobb att förebygga brott, inte kvinnliga medborgares. 

Läger 2 protesterar att polisen faktiskt har en skyldighet att upplysa om faror, och att vi, som DNs ledare skrev idag ”inte kan offra våra systrar på feminismens altare”. Alltså: visst är det fint att vara idealist och i den bästa av världar skulle män inte överfalla kvinnor, men nu gör de ju det så då får faktiskt kvinnor ta och anpassa sig. 

Jag ser några stora problem med läger 2:s resonemang här. För det första: att upplysa om fara är inte samma sak som att komma med en rekommendation. Ingen har sagt att polisen inte borde berätta om överfallen. Däremot borde det vara upp till var och en att besluta vad de vill göra med den informationen. Man skulle till exempel kunna tänka sig att den bästa lösningen vore att FLER människor, av alla kön, var ute på kvällstid för att öka trygghetskänslan. Informationen är alltså inte ett problem, men rekommendationen är det. 

För det andra skulle jag gissa att gärningsmannen/männen i det här fallet inte har en feministisk agenda med sina överfall. Om någon ”offras” på något altare är det alltså troligtvis sexismens, snarare än feminismens. Återigen läggs skulden där den absolut inte hör hemma. Mäns våld mot kvinnor är ett enormt problem med många orsaker, men feminism är inte en av dem. Påståenden om motsatsen är bara ytterligare en form av victim blaming, av samma sort som att en kvinna får skylla sig själv som blir utsatt för våld om hon har på sig det där, säger så eller går där. Att påpeka det problemet är INTE att blunda för kvinnors säkerhet. Det är en av många saker man behöver göra för att få till en livsviktig förändring.

Diskussionen kring polisen uttalanden och rekommendationer belyser som ofta problemen i samhället lite för väl. Precis som varje 8e mars när otaliga personer ska påpeka hur bra kvinnor har det i Sverige. Vad eller vem man än pratar om finns det alltid någon som har det sämre som man kan jämföra med. Det bevisar inte någon slags poäng.  Är samhället helt jämställt/jämlikt? Nej, var då tyst med de korkade kommentarerna. Jag som inte ens bor i närheten av Östersund är ändå rädd när jag halvjoggar från studenthuset till tunnelbanan när jag suttit kvar och pluggat länge. Då kanske det inte är så passande med ett grattis på den dagen som ska handla om att belysa och förändra de orättvisor som kvarstår. Grattis till att du inte ens kan känna dig trygg när du går hem från skolan. Tack tack!

Vissa blir irriterade om någon säger ”grattis” till kvinnor den 8 mars. Det är helt förståeligt; det är på många sätt fantastiskt att vara kvinna, men just 8 mars handlar inte om det, utan om de problem som fortfarande finns. Hur kul är det egentligen att tjäna mindre för samma jobb, att utestängas från viktiga samhällspositioner och att utsättas för våld och hot? Inte så värst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s