Häxjakt och missbruk

Häxjakt och missbruk

Det känns som att allt jag stött på på senaste bara matar den känsla och maktmissbruk och irritation som jag (och säkert många andra) känner ibland, och lite väl ofta den senaste tiden. Man slutar liksom att förvånas och blir knappt arg längre, snarare uppgiven.

Serien Making a murderer som jag de senaste dagarna sett några avsnitt av fångar den här känslan ganska bra. Den handlar om Steven Avery som år 1985 mot sitt nekande döms för mordförsök och sexuella övergrepp. Arton år senare frias han, då dna-fynd otvivelaktigt bevisar hans oskuld. Steven är ogillad i samhället där han bor och trots alibi för hela den tid på det sexuella övergrepp skedde och avsaknad av fysisk bevisning kommer han att bli anklagad för dådet. Polisen, sheriffen, åklagaren, ja hela rättsystemet i countyt där han bor arbetar mer eller mindre medvetet, att på grund av personliga orsaker eller inga alls för sätta dit honom. De struntar i att rapportera eller samla in bevisning, tystar de få kolleger som motsätter sig och håller suggestiva förhör med offret. Detta görs inte heller bara under utredningen, utan under 18 år. Trots åtskillig resningsförsök och ny bevisning. Av endast någon slags illvilja begås alltså enorma tjänstefel och en oskyldig persons liv förstörs, samtidigt som de sätter andra kvinnors liv i fara genom att medveten låta den riktiga förövaren gå fri. 

Några år efter hans frisläppning anklagas han och döms igen, den här gången för mord. Denna gång demoniseras han av nationella medier för att bevisa hans skuld och alla hakar på. Frågan om rättssystemet i USA har blivit mer pålitligt än det var i mitten av 1980-talet som skaparna vill undersöka upplevs alltså som nej. Den äcklade känslan av totalt maktmissbruk som dessa (främst) män inom rättsystemet ger en är enorm. Förståelsen till varför man medveten behandlar en person orättvist går inte att hitta hur mycket man än letar. Rättsystemet kan väl ändå inte se någon vinning i att på ett medvetet sätt strunta i om det är fel person som döms eller inte. 

Man lämnas med ungefär samma smak i munnen när man läser hur Debaser behandlats av FSK, Kulturförvaltningen och även politiker. Kulturförvaltningen har kommit på att de vill ha Debaser Medis lokaler och arbetar tillsammans med hyresvärden på ett oerhört fult sätt för att roffa åt sig denna ”mer attraktiva sida av huset”.  Med ursäkten att där måste biblioteket ligga och att dessa då kommersiella ytor ska förbättra det offentligt rummet och ge en tryggare stadsmiljö. Man ersätter ett  10-årigt hyreskontrakt med ett tre-månaderskontrakt som kan bli uppsagt med 14 dagars varsel. Talar om hyreshöjningar på 327-393%. Man undviker kontakt, bokar om möten och skjuter upp otaliga gånger. Ett beteende som bara den som vet att den gjort något fel håller på med. Man gör lite som man vill, behandlar företag och personer lite som man vill, utan att stå till svars för något av det. 

Om staden, staten eller vilken myndighet det nu är kan agera på detta sätt mot ett stort känt företag med alla de resurser de har så tänker man hur det kan agera mot en privatperson som inte alls har lika mycket att sätta tillbaka. 

Ytterligare en händelse som i allra högsta grad varit aktuell på senaste är jakten på Margot Wallström. Utöver att man attackerar henne mycket hårdare för att hon är kvinna attackerar man henne för helt orelaterade saker. Som i denna artikel där man på ett smutsigt sätt ska lyfta fram hur mycket hon tjänar. Visst, hon tjänar supermycket jämfört med genomsnittlig arbetare. Dock så är hon just inte en genomsnittlig arbetare utan en av de viktigaste ministrarna. Hon tjänar dessutom inte mycket mer än till exempel Jimmie Åkesson och trots en superviktig dygnetrunt-tjänst innebärande ständiga dödshot så har hon på 21 år tjänat vad Nordeas VD tjänar på lite mer än ett år. Det är såklart skillnad på näringslivets löner och arvode till folkvalda, men Margot står inte på något sätt ut i lönestatistiken. Man kan absolut tycka att de löner, arvoden och pensioner politiker får är galet höga, men det är ett systemfel och något som på annat håll då ska kritiseras och åtgärdas, inte något man ska jaga Margot för. 

Att försöka plocka de poäng som oppositionspolitiker gör genom att smutskasta personer på detta vis så så galet osmakligt. Saknaden av förmågan att inom politiken hålla sig till politik är tror jag är en de största anledningarna till avsaknaden av förtroende för samma grupp. 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s