Ett nödvändigt brev

Jag har sammanställt ett slags brev man tyvärr skulle behöva skicka till diverse släktingar och bekanta inna jul, påsk, födelsedager eller vilken slags sammankomst det nu är, för att minimera mängden rasistiska, antifeministiska, kränkande eller bara dumma uttalanden. Åsikterna bakom uttalandena kanske man inte kan göra så mycket åt, men det ansvarat ska man inte heller ta. 

”Kära släkting som ska närvar vid *insert vald tillställning*

När vi ses och du inser att något i mitt utseende är nytt eller förändrat ska du inte ta dig rätten att kommentera detta på ett nedvärderande sätt. Om jag har färgat håret är det inte ok att säga att du tyckte att det var så mycket finare innan och undra när jag ska färga tillbaka eller om jag klippt håret kort kan man inte varje gång man tittat åt mitt håll göra det med en liten ledsen min samtidigt som man säger till någon annan att jag var så vacker och söt i mitt långa hår. Om jag har skaffat en tatuering kan du inte med ett ansiktsuttryck som om du vore bajsnödig eller luktar på något illa säga ”men måste du förstöra din fina hud med såndär skit”. Om jag skaffat en piercing kan du absolut inte samtidigt som du påpekar att med sånt skrot i ansiktet får man aldrig något riktigt jobb också passa på att döma en hel grupp människor genom att säga att ”sånt där håller ju bara trash på med”. 

Om jag väljer att inte äta julskinkan eller köttbullarna kommer jag inte få näringsbrist, bli sjuk och tappa håret. Korna och grisarna kommer inte heller att överpopulera* vårt eller några andra läder. Den enorma mängden grisar och kor som finns, finns endast för att vi föder upp dem i fabriker, ofta under enormt usla och plågsamma förhållanden. Djurhållning är ansvarig för 18 procent av utsläppen av växthusgaser, mer än de sammanlagda avgaserna från all transport och resor.

De ensamkommande flyktingbarnen eller alla andra människor som flyr från krig och svält du verkar ha så mycket emot kommer inte heller de att överpopulera landet. Det nya asylboendet som öppnas i utkanten av kvarteret borde du vara stolta över och kanske se hur du kan hjälpa till på istället för att skicka helt ogenomtänkta mail till kommunen att du inte ”vill ha detta i din bakgård”, eller ”att det är alldeles för många nu”. Att fälla rasistiska kommentarer till glöggen om några av samhällets mest utsatta människor kanske inte heller är en så bra idé. Att påstå att det skulle vara terrorister som kommer för att förstöra här är till och med att gå för långt för dig. Dessa människor flyr från precis samma terrorister som du själv uppenbarligen är så rädd för. 

Och nej, feminism betyder inte att hata män eller något annat korkat. Det betyder ungefär  att ”Det finns en strukturell ojämställdhet och maktobalans mellan kvinnor och män, och feminismen vill förändra det asymmetriska förhållandet.”. Och en feminist är inte per definition en ful och tjock tjej som inte får ligga ”tillräckligt” med män utan har man tagit till sig kunskapen om att feminismen behandlar frågan om kön och makt – alltså att det är en strukturell fråga – och vill arbeta med att förändra samhället mot målet jämställdhet, då är man feminist. Det är alltså både män och kvinnor som drabbas av ett ojämställt samhälle och då även båda som gynnas av ett jämställt. 

Feminismen kan jämföras med andra ideologiska utgångspunkter, till exempel liberalism och konservatism. De ideologierna har sin bas i kunskapen om klassamhällets struktur och konflikter. På samma sätt har feminismen sin bas i kunskapen om könsmaktsordningens struktur och konflikter. Så någon kommentar om att jämställdheten gått för långt är inte nödvändigt eftersom jämställdhet per definiton inte kan gå för långt. Det kan liksom inte bli för mycket lika.

För att vi nu ska kunna umgås på ett trevligt sätt utan rasistiska, antifeministiska, kränkande eller andra bara dumma uttalanden kan du väl ha detta i bakhuvudet.

Vänligen

Madeleine ”

 

*Överpopulera verka vara ett populärt ord i trångsynta sammanhang och i diverse forum så tänker att man måste ju vara down med målgruppen.

Det står inte med att t.ex. även andra könstillhörigheter än män och kvinnor drabbas av strukturer gällande makt och kön men tänker att valfri släkting slå bakut om man skulle påstå att det finns fler kön en än två. Så det får bli brevet till nästa jul. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s