Utopian Bodies

bodies

bodies

bodies

output_e3yI3i

bodies

Jag besökte utställningen Utopian Bodies: Fashion Looks Forward på Liljevalchs i förrgår. Utställningen visar vad de själva beskriver som elva rum – elva världar, som behandlar modets framtid och bjuder på ett storslaget äventyr och en visuell fest. Utställningen har hyllats på flera ställen och jämförts med klassen på de som annars burkar visas på Victoria & Albert Museum i London. 

I de elva rummen presenteras olika teman som till exempel; hållbarhet, förändring, teknologi, solidaritet, motstånd och skönhet, minne, genusidentitet och kärlek. Man vill genom dess rum undersöka om mode kan användas för att skapa en bättre framtid och hur det i så fall skulle kunna gå till. 

Jag vet inte om jag är särskilt svårflörtad men jag imponeras inte av utställningen. Kanske för att den inte berör mig. Visst, den har sina delar som är riktigt bra men helhetsintrycket är spretigt, lite ytligt och ogenomtänkt. I utställningen hittar man både stora modehus som Alexander McQueens, KENZO, Dries Van Noten men även mindre och svenska märken så som Grace Wales Bonner, Back och Ida Klamborn. Vissa av plaggen känns självklara och skapar både eftertanke och fascination medan andra mest känns som att de är där för att fylla ut platsen eller för att de är fina. Man skulle även önska att utställningen hade fått mer resurser och större lokaler för att öka chanserna till ett storslaget intryck. 

Sammantaget skulle jag nog ändå rekommendera en vän att se utställningen. Den har absolut något att säga. Men för att den faktiskt ska ge något och inte bara vara ett besök tittandes på fina saker, känns det som att förkunskap tillsammans med mycket tid och noggrann läsnings av allt material och skyltar på plats är nödvändigt. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s